Az almásfüzitői tározókon a hulladékgazdálkodási tevékenység biztonságos

Az almásfüzitői tározókon végzett tevékenység biztonságát többszintű rendszer védi, mindamellett, hogy cégünk az elővigyázatosság elvét követve tevékenykedik és a szigorú jogszabályi megfelelések mellett számos önszabályozót épített be folyamataiba, továbbá tevékenysége ISO minősített.

Elsődleges az úgynevezett Egységes Környezethasználati Engedély, amely az aktuális jogszabályi keretek között határozza meg a működést és a monitoringot. Ez biztosítja az EU-konform működés alapjait. Az engedélyezési folyamatban több szakhatóság is részt vesz, amelyek az egyes részterületekért felelősek. Ennek megfelelően a környezetvédelmi hatóság és a többi szakszerv rendszeres ellenőrzéseket végez a tározón és a tevékenységgel kapcsolatban. Az cég emellett monitoringrendszert üzemeltet, amely meghatározott időközként szolgáltat információkat a környezet állapotáról, a tevékenység hatásairól.

A tevékenység fontos eleme a szigorú dokumentációs rend betartása és vezetése. Ezzel biztosítható, hogy a tározók területén végzett bármely aktivitás évekre-évtizedekre visszamenőleg is ellenőrizhető és utánkövethető.

A tározók biztonságát ezen túl eseti vizsgálatok is támogatják, mint:

 • teljes körű állékonysági vizsgálatok;
 • egyetemi kutatások;
 • tevékenység felülvizsgálat;
 • tényfeltárás.
 • Engedély

  A hulladékhasznosítás engedélyhez kötött tevékenység

  Cégünk tevékenységét a hatályos környezetvédelmi jogszabályok betartásával, a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedély alapján végzi. A tevékenység adminisztratív folyamatait az ISO nemzetközi minőségbiztosítási szabványrendszere szabályozza.

  Egységes környezethasználati engedély, Almásfüzitői telephely: 392-6/2010

  Kiadta: Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ma Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály)

  Kezelési kód: R3
  KÜJ szám: 100264255
  KTJ szám: 100370143 

  Bővebben

 • Ellenőrzések rendszere

  A hulladékhasznosítási tevékenység folyamatosan és szigorúan ellenőrzött

  A Tatai Környezetvédelmi Zrt. a környezetvédelmi hatóság folyamatos ellenőrzésével a területen komplex monitoring-rendszert üzemeltet az általa kezelt tározók területén és környezetében.

  A talajvízfigyelő kutak 1987-ben, illetve a VII. tározó körül 1995-ben létesültek, amelyek az óta szolgálnak a tározók körzetében lévő talajvíz minőségének, szennyezettségének megfigyelésére. A monitoring kutak beüzemelésük óta biztosítják a historikus vizsgálati adatok a az illetékes környezetvédelmi hatóság számára. A vízszint- és vízkémiai vizsgálatok alapján, a rekultivációs munkálatoknak nem mutatható ki negatív hatása a felszín alatti vízkészletekben.

  Bővebben

 • Dokumentációs háttér

  A hulladékgazdálkodási tevékenység részletesen és pontosan dokumentált

  Cégünk telephelyére beérkező hulladékok dokumentációjának szigorú, törvényi követelményei vannak, amelyek révén minden a hulladék kilogrammja lekövethető annak termelőjétől kezdve, a szállításon és a kezelésen át a kezelőnél megtörtént kezelési eredményig.

  Ebből következően négyzetméterre pontosan meg tudjuk határozni, hogy a tározók felszínére kihelyezett fedőanyag alapanyaga kitől és mikor érkezett, valamint milyen összetételű volt a hulladék, illetve a technológiában nem használt egységeit mely feljogosított hulladékkezelőnek adtuk át.

  A beszállított hulladékot kollegáink megfelelő szállítási dokumentumok (Sz-jegy) alapján veszik át. A hulladékot ellenőrzik és mérlegelik, majd ez alapján dokumentálják elektronikus hulladékregisztrációs rendszerünkbe. A beszállított anyagok ellenőrzésére saját, és szükség esetén akkreditált laboratórium szolgáltatását is igénybe vesszük. A hulladékok telephelyi mozgatását, a végzett technológiai műveletek szintén naplózzuk a kihelyezéséig vagy az elszállításig.

  Bővebben

 • Műszaki biztonság

  A tározók bizonyítottan ellenállnak bármely környezeti hatásnak

  Az Almásfüzitő Timföldgyár 1950-1984 között az almásfüzitői tározókat használta veszélyes hulladéka lerakására. A gyár 1996-os bezárása óta az összes tározó jogilag felhagyott hulladéklerakónak minősül, mert az érintett területen már 30 éve nem helyeztek el vörösiszapot. A veszélyes hulladék azóta érintetlenül fekszik benne, az elmúlt 30 évben kiszáradt, állaga agyagszerű, felülete porózus, így rekultiváció hiányában kiporzásra hajlamos. Felületén évek óta a rekultivációt végző ötven tonnás földmunkagépek dolgoznak.

  A zagyterek megépítésénél a fő cél a zavartalan termelés biztosítása volt, ezáltal a hulladék gyors és egyszerű elhelyezése. Ennek megfelelően a 6-8 méter magas töltésekkel körülvett tározókat alulról és oldalirányból agyagszigetelésű műszaki védelemmel látták el. A feltöltésüket követően a felületi védelem hiánya miatt a környékbeli városok hosszú éveken keresztül szenvedték el a kiporzást.

  Bővebben

Változtassunk életünk minőségén!

Tatai Környezetvédelmi Zrt.Kereskedelmi Képviselet
Iroda: 2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
Fax: +36 34 587 064
E-mail: info@tkv.hu
2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
E-mail: kereskedelem@tkv.hu