A tározók bizonyítottan ellenállnak bármely környezeti hatásnak

Az Almásfüzitő Timföldgyár 1950-1984 között az almásfüzitői tározókat használta veszélyes hulladéka lerakására. A gyár 1996-os bezárása óta az összes tározó jogilag felhagyott hulladéklerakónak minősül, mert az érintett területen már 30 éve nem helyeztek el vörösiszapot. A veszélyes hulladék azóta érintetlenül fekszik benne, az elmúlt 30 évben kiszáradt, állaga agyagszerű, felülete porózus, így rekultiváció hiányában kiporzásra hajlamos. Felületén évek óta a rekultivációt végző ötven tonnás földmunkagépek dolgoznak.

A zagyterek megépítésénél a fő cél a zavartalan termelés biztosítása volt, ezáltal a hulladék gyors és egyszerű elhelyezése. Ennek megfelelően a 6-8 méter magas töltésekkel körülvett tározókat alulról és oldalirányból agyagszigetelésű műszaki védelemmel látták el. A feltöltésüket követően a felületi védelem hiánya miatt a környékbeli városok hosszú éveken keresztül szenvedték el a kiporzást.

A gátak és a vörösiszap is vízzáró tulajdonságúak, ezáltal a környezettel való kapcsolata minimális, szennyező potenciálja elhanyagolható.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. 2010-11-ben átfogó talajmechanikai és töltés állékonysági vizsgálatot végzett. A több mint 300 db talajmintán elvégzett geotechnikai vizsgálatok alapján a gátak stabilitása az EUROCODE7 műszaki irányelvben előírt határértékeken belüli, azaz egy 4,5M földrengés semmiféle rongálódást nem okoz a gátban. A Veszprémi Bányakapitányság megállapítása a vizsgálatokkal kapcsolatban, 2011. szeptember 27.: „A vizsgálatok és számítások alapján a I.-VII. tárolók gátjának biztonsági tényezője meghaladja a szabványban leírt 1,35 értéket. A vizsgálat nem talált olyan elváltozást, károsodást, amely a gát tönkremenetelét okozhatja.”

A gátak állapotáról, a végzett vizsgálatokról dr. Csáki Ferenc okleveles geológus, víz- és földtani közeg szakértő beszél.

Változtassunk életünk minőségén!

Tatai Környezetvédelmi Zrt.Kereskedelmi Képviselet
Iroda: 2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
Fax: +36 34 587 064
E-mail: info@tkv.hu
2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
E-mail: kereskedelem@tkv.hu