Természetes talajokat vált ki a fedőanyag

Almásfüzitői telephelyünk az almásfüzitői vörösiszap-tározókon működik, amelyek ma három elkülönítendő hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi funkciót látnak el:

Több, mint 30 éve felhagyott és lezárás alatt álló veszélyes hulladéklerakó,  amelyben a vörösiszap manipuláció nélkül fekszik.

Rekultivációs tevékenység, amelynek alapvető célja a vörösiszap elszigetelése a környezetétől, illetve a tározók tájba illesztése.

Hulladékhasznosítási tevékenység, amely során jellemzően termelési hulladékokból és melléktermékekből termőképes fedőanyagot állítunk elő.

Cégünk a hulladékhasznosítás eredményeként rekultivációs fedőanyagot hoz létre. Ez az anyag a természetes talajhoz hasonló jellemzőkkel, összetevőkkel rendelkezik, amely alkalmas tájsebek rekultivációjához. A fedőanyag alkalmazásával egyrészt egy tájseb természetes környezetébe illesztését oldjuk meg, másrészt passzív talajvédelmet látunk el, elkerülve a természetes talajok nem mezőgazdasági célú használatát. A kihelyezett fedőréteget növényesítjük, amely rövid idő alatt élőhelyet biztosít a rovaroknak, rágcsálóknak, majd kisebb nagyobb gerinceseknek és madaraknak is.

Az általunk kialakított fedőanyagot közel harminc éve használjuk sikeresen rekultivációs célokra.

 • Fedőanyag

  Hulladékból termék előállítása hasznosítással

  A nemzetközi példák bizonyítják, hogy a vörösiszap-tározók lefedésére, utógondozására általános érvényű megoldási lehetőséget nem lehet javasolni. A kiporzásra hajlamos tározók szakszerű utógondozásra a TKV Zrt. által használt megoldás a gyakorlatban is bizonyított elérhető legjobb technológia.

  A Tatai Környezetvédelmi Zrt. az 1986 óta tartó rekultivációs sikereit egy olyan fedőanyag előállításával érte el, amely ellenáll a vörösiszap szikesítő hatásának és tartós növényzet telepíthető rá. Cégünk technológiája három problémát old meg egyszerre:

  • egyrészt oly módon fedjük le a vörösiszapot, hogy a porzás mentesítés hosszú távon megoldódik, illetve elszigeteljük a tározóban lévő veszélyes anyagot a környezetétől, jelentősen csökkentve a környezetre gyakorolt hatását;
  • másrészt a takarórétegen stabil vegetáció alakul ki, amellyel megvalósul a tájba illesztés;
  • harmadrészt a fedőréteg előállítása során kis koncentrációjú veszélyes és nem veszélyes hulladékok hasznosítását is elvégezzük, azaz természetbarát módon talaj helyettesítésére alkalmas termékként visszakerül a természet körforgásába.

  Bővebben

 • Rekultivációs folyamat

  Hulladékhasznosítás tájsebek lefedéséhez

  A rekultiváció az a folyamat, amikor egy roncsolt területen – a helyreállítás után – tájba illesztéssel érjük el az eredetihez megközelítő viszonyokat. A rekultivációt jellemzően kármentesítés után vagy hulladéktározó létesítmény bezáráshoz alkalmazzák. Célja, hogy ipari tevékenység által roncsolt területen az eredeti természeteshez megközelítő állapotot érjünk el.

  Cégünk a hulladékhasznosítás eredményeként rekultivációs fedőanyagot hoz létre. Ez az anyag a természetes talajhoz hasonló jellemzőkkel, összetevőkkel rendelkezik, amely alkalmas tájsebek rekultivációjához. A fedőanyag talaj-helyettesítő kihelyezését követően növényesítünk. A rekultiváció során a helyi természeti viszonyok figyelembevételével választjuk ki a telepítendő növényzetet, illetve a talajjavító keverék mellett segédanyagok (műtrágya, homok) hozzáadásával javítjuk a fedőréteg tápanyagértékét a növények számára.

  A rekultivált területek esetében a telepített növényeket évente vizsgáljuk, és szükségszerűen felülvetjük, ültetjük. Az utógondozás során karbantartó kaszálással segítjük elő a növényzet szukcesszióját, ligeteket alakítunk ki, pótoljuk a tápanyagokat vagy rétegvastagítást végzünk. A rekultivált területeken újjáéledő növényzet élőhelyet biztosít rovarok, rágcsálók számára, amely a madarakat és nagyobb gerinceseket is odacsábítja.

  Bővebben

Változtassunk életünk minőségén!

Tatai Környezetvédelmi Zrt.Kereskedelmi Képviselet
Iroda: 2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
Fax: +36 34 587 064
E-mail: info@tkv.hu
2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
E-mail: kereskedelem@tkv.hu