Hulladékból termék előállítása hasznosítással

A nemzetközi példák bizonyítják, hogy a vörösiszap-tározók lefedésére, utógondozására általános érvényű megoldási lehetőséget nem lehet javasolni. A kiporzásra hajlamos tározók szakszerű utógondozásra a TKV Zrt. által használt megoldás a gyakorlatban is bizonyított elérhető legjobb technológia.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. az 1986 óta tartó rekultivációs sikereit egy olyan fedőanyag előállításával érte el, amely ellenáll a vörösiszap szikesítő hatásának és tartós növényzet telepíthető rá. Cégünk technológiája három problémát old meg egyszerre:

  • egyrészt oly módon fedjük le a vörösiszapot, hogy a porzás mentesítés hosszú távon megoldódik, illetve elszigeteljük a tározóban lévő veszélyes anyagot a környezetétől, jelentősen csökkentve a környezetre gyakorolt hatását;
  • másrészt a takarórétegen stabil vegetáció alakul ki, amellyel megvalósul a tájba illesztés;
  • harmadrészt a fedőréteg előállítása során kis koncentrációjú veszélyes és nem veszélyes hulladékok hasznosítását is elvégezzük, azaz természetbarát módon talaj helyettesítésére alkalmas termékként visszakerül a természet körforgásába.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. a rekultivációs fedőanyagot jellemzően termelési hulladékokból és melléktermékekből biológiai lebontás (biodegradáció) útján állítja elő. A hulladékhasznosítás során feldolgozott anyagok (legnagyobb mennyiségben szennyvíziszap) együttesen képezik a talaj tulajdonságaival rendelkező fedőanyag szerves tápanyagait és szervetlen alkotóelemeit, illetve vázszerkezetét. A cégünk az eljárással a természetben lejátszódó talajosodási folyamatokat valósítja meg ellenőrzött körülmények között, jóval rövidebb idő alatt. A tevékenységünk rendelkezik ISO minősítéssel (9001, 14001 és 28001). A fedőanyag a természetes talajhoz hasonló jellemzőkkel, összetevőkkel rendelkezik – amint azt a több évtizedes gyakorlat is igazolja –, alkalmas arra, hogy az élővilág megtelepedjen rajta és fejlődjön benne.

 „A biodegradációs hulladékhasznosítási technológiák egy részéből kikerülő anyagokra jellemző a tápelemhiányos állapot, azaz nem alkalmasak például mezőgazdasági felhasználásra. Egyéb jellemzőik alapján ezek a komposztok is megfelelnek roncsolt területek rekultivációs céljaira, a telepítendő vegetáció életfeltételeinek fenntartására. Ezeken a területeken gyakran előnyös is lehet az alacsony tápanyagtartalom, mivel gátolja az agresszív, özöngyomok elszaporodását.” (MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet: Biodegradációs, komposztálás jellegű hulladékkezelési technológiák szakmai, tudományos alapjainak összefoglalása 20. oldal, 2011. február 14.)

A tápanyaghiány a növényzet telepítését követően, egy természetes folyamat eredményeként alakul át kielégítő állapottá. A rekultivált területeken nem az törekvés, hogy mezőgazdasági termelésre alkalmas feltételek alakuljanak ki, hiszen a természetes állapot elérése garantálja a környezetvédelmi célkitűzések teljesülését.

Változtassunk életünk minőségén!

Tatai Környezetvédelmi Zrt.Kereskedelmi Képviselet
Iroda: 2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
Fax: +36 34 587 064
E-mail: info@tkv.hu
2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
E-mail: kereskedelem@tkv.hu