Az almásfüzitői timföldgyár működése során keletkezett vörösiszap rekultiválását a Tatai Környezetvédelmi Zrt. végzi. Az összes almásfüzitői tározó vízzáró agyagszigetelésű medencében épült, a vörösiszap mára már megszilárdult. Farkas Béla, a cég környezetvédelmi igazgatója elmondja, hogy a TKV feladata a porzásmentesítés mellett az, hogy a rekultiváció eredményeként gazdag élővilág alakuljon ki a tározók területén.

 

A tározókban 12 millió köbméter vörösiszap található. Farkas Béla elmondja, hogy miért is van szükség a rekultivációra: a szálló vörös por káros az egészségre. Mivel a vörösiszapot innen a nagy mennyiség miatt nem lehet elszállítani, helyben kell kezelni a problémát. A cég a vörösiszaphoz nem nyúl, fontos, hogy megmaradjon nyersanyagbázisnak. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. hulladékokból fedőréteget alakít ki, amivel 1,5 méter vastagságban lefedi a vörösiszap felszínét talaj-helyettesítő fedőanyaggal, amelyet hulladékhasznosítással állítanak elő. A munkát állami finanszírozás nélkül, a hulladékok átvételéből finanszírozza a Tatai Környezetvédelmi Zrt. 20 éve van a cégnek engedélye erre a tevékenységre.
A kolontári tragédia után 16 ellenőrzést tartott a hatóság rövid időn belül, és akkor is mindent rendben találtak. A fedőanyagot nem keverik össze a vörösiszappal, csupán lefedik a területet, hogy a szél ne fújja szét a port. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. csak szerződés alapján vesz át ellenőrzött hulladékot, a fedőanyag készítésének minden fázisát folyamatosan ellenőrzik. Az úgynevezett fedőanyagba, csak olyan hulladék kerülhet bele, amelyből talajszerű anyag készíthető.

Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. igazgatója elmondja, hogy voltak, akik felvetették, hogy árvíz idején kijuthat a vörösiszap a Dunába. A környezetvédelmi igazgató ezt cáfolja, hiszen a tározó gátjai messze magasabbak, mint a Duna árvízvédelmi gátja. Földrengés esetén sem lenne gond, mert nagyon szélesek a gátak. A talajvíz a korábbi timföldgyári tevékenység következtében egyes komponensek tekintetében szennyezetté vált, a cég rekultivációs munkájának eredményeképpen azonban a talajvíz állapota, mint azt a monitoring kutak eredményei jól mutatják, javultak. A Greenpeace hamis vádakkal illeti a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-t, a valóságnak nem megfelelő illusztrációkat használnak, olyan képet használtak például Almásfüzitővel kapcsolatban, ami Kolontáron készült, photoshoppal meghamisítottak képeket. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. meghívta a Greenpeace szakmai képviselőit egy vitára, azonban ők nem mentek el. A cég számára nagyon fontos, hogy teljesen elvégezhessék azt a munkát, amely a környéken lakóknak a javát szolgálja, és amelyet már 80%-ban el is végeztek.

Változtassunk életünk minőségén!

Tatai Környezetvédelmi Zrt.Kereskedelmi Képviselet
Iroda: 2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
Fax: +36 34 587 064
E-mail: info@tkv.hu
2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
E-mail: kereskedelem@tkv.hu