A múlt század közepén timföldgyár épült Almásfüzitőn. Az ott zajlott gyártás mellékterméke volt a vörösiszap, amelyet 8 tározóban helyeztek el, ezek közül 7 tározó Almásfüzitőn található. Ezek teljes területe 200 hektár, és összesen 15 millió köbméter vörösiszap tartalmaznak. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. feladata a terület rekultivációja, porzásmentesítése.

 

A tározókat alulról és oldalról agyagszigetelésű műszaki védelemmel erősítették meg, de a legfontosabb szempont a gyorsaság volt a tározók kialakításánál, ezért lefedésükről már nem gondoskodtak. Egykor, a Duna közelsége miatt a tározók komoly veszélyt jelentettek, de mára a vörösiszap kiszáradt, így a kifolyás veszélye megszűnt. A felületi védelem hiánya miatt a környéken lakók sokáig szenvedtek a kiporzástól.Szükségessé vált a tározók lefedése, amely feladatot szakcégre bíztak. Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. igazgatója elmondja, hogy a hét almásfüzitői tározót 1986 óta a Tatai Környezetvédelmi Zrt. kezeli, fedi le fedőanyaggal, hulladékhasznosítással végzi a rekultivációt. Azóta a szálló por mennyisége lecsökkent, ma már jó a levegő a környéken. A technológia biztonságos. A munkát állami finanszírozás nélkül, a hulladékok átvételéből finanszírozza a Tatai Környezetvédelmi Zrt.

Farkas Béla elmondja, hogy a cég azért nem talajjal fedi le a területet, mert hatalmas felszínről van szó, és az ide hozott föld másutt hiányozna, máshol kellene tájsebet okozni. Akkora területet jelentene ez, amelyen 720 tonna búzát lehetne megtermelni, ebből több mint 655 ezer kiló kenyér készülhetne, tehát 20 év alatt 82 millió ember napi adagját nem lehetne megtermelni. Ráadásul korábban végeztek földfedéssel kísérletet, de nem vált be, mert a talaj elszikesedett.
A mesterséges fedőanyag hulladékhasznosítással készül. A fedőréteget teszik ki a tározó felszínére. Ez egy bevett eljárás, hulladéklerakóknál majdnem minden esetben ezt a megoldást választják. Az anyag összetétele megfelel a szántóföldi kihelyezhetőség feltételeinek, ám egyéb tulajdonságai ellenállnak az erősen lúgos és fémtartalmú iszapnak. Ezáltal kiválóan alkalmas a tározók lefedésére és rekultivációs növényzet telepítésére.

A környezetvédelmi cég, az Öntözéses Kutatóintézettel közösen erre a fedőrétegre alkalmas fűmagkeveréket dolgozott ki. Az élővilág gyorsan birtokba vette a területet, a megjelentek a vízminőségre nagyon érzékeny hódok is. Tekintettel arra, hogy a föld alatt továbbra is vörösiszap van, a jogi szabályozások miatt a tározó területe nem látogatható. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. folyamatosan vizsgálja a hulladékban található hasznos anyagok kinyerésének lehetőségét, amíg erre a megfelelő technológia nem áll rendelkezésre, addig folyamatosan vizsgálja, a tározó a környezetre gyakorolt hatásait. Ezért a cég rendszeresen monitorozza a területet és felülvizsgálja a gátak állapotát.

Változtassunk életünk minőségén!

Tatai Környezetvédelmi Zrt.Kereskedelmi Képviselet
Iroda: 2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
Fax: +36 34 587 064
E-mail: info@tkv.hu
2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
E-mail: kereskedelem@tkv.hu