A vörösiszapban sok ritkaföldfém (RFF) található, amelyek a technológiai ipar egy fontos alapanyagai

A ritkaföldfémek (RFF) a fogyasztói igények növekedésével váltak egyre értékesebb nyersanyag-forrásokká, felhasználásuk roppant sokrétű, kulcsszerepet töltenek be számos iparágban. Jelenlegi ismereteink szerint más anyagokkal nem is helyettesíthetők. Legfontosabb felhasználási területe a high-tech ipar, de a permanens mágnestől a katalizátorokig, optikai kábelek, lézerek, fényerősítők gyártásáig használhatók, a teljesség igénye nélkül.

Az RFF-bányák kimerülésével az újrahasznosítás ezen a területen is egyre nagyobb figyelmet kap. Az elhasznált elektronikai eszközök, ritkaföldfém mágnesek újra használhatóvá tételére már önálló iparág épült ki, illetve az alumínium- és az urángyártás melléktermékeiben is feldúsulnak a ritka földfémek.

Az alumíniumgyártás mellékterméke a vörösiszap. Az aprított és őrölt bauxitból lúggal timföldet állítanak elő, majd a timföldet elektrolízissel alumíniummá redukálják. A bauxit kilúgozása közben keletkező hulladék a vörösiszap. Nevét az iszapszerű állagáról és a jellegzetes vörösesbarna színéről kapta, amit a bauxitban jelenlevő vas-oxid okoz.

A vörösiszapban a vas-oxidhoz hasonlóan nagy mennyiségben van szilícium-dioxid (SiO2) 3-50%, illetve 10-20%-ban fellelhető a timföldgyártásból visszamaradt alumínium-oxid (Al2O3) is. Külön figyelmet érdemel az 1-25%-os titán dioxid (TiO2) tartalom is. A vörösiszapban döntően ún. könnyű ritkaföldfémek (RFF) találhatóak. Összetételük, koncentrációjuk a felhasznált bauxit lelőhelyétől függ. Egyes európai és közép amerikai bauxitok az átlagos RFF közel kétszeresét is tartalmazhatják. Azok a RFF-ek, melyek 100mg/kg-os nagyságrendben találhatóak az átlagos vörösiszapban a lantán, cérium, szkandium, ittrium.

A visszamaradt vörösiszap napjainkig ipari méretekben gazdaságosan még nem feldolgozható, azonban számos értékes ipari nyersanyagot tartalmaz. Amíg lehetővé válik ennek a technikai problémának a környezetvédelmileg és gazdasági szempontból fenntartható megoldása, addig a szakértők szerint jelenleg az egyetlen működő megoldás a biztonságos, szivárgás- és kiporzásmentes tározás.

A közeljövőben gazdaságosan kitermelhető RFF nyersanyag például a vörösiszap lehet, amelyhez Kanadában, Oroszországban, Görögországban és Ausztriában is létesítettek már kísérleti, illetve valós termeléssel rendelkező vörösiszap-feldolgozó üzemeket.

Cégünk 2002 óta vizsgálja a külföldi szakirodalmat, konferenciákra járunk, a világ elismert vörösiszap-szakértőkkel tárgyalunk. Műszaki vizsgálatokkal tárjuk fel a vörösiszap összetevőit és a vörösiszap kémiai szerkezetét. 2015-ben együttműködési megállapodást írtunk alá egyetemekkel és kutató intézetekkel a technológiai kutatások beindításához.

Változtassunk életünk minőségén!

Tatai Környezetvédelmi Zrt.Kereskedelmi Képviselet
Iroda: 2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
Fax: +36 34 587 064
E-mail: info@tkv.hu
2890 Tata, Baji út 9.
Telefon: +36 34 587 063
E-mail: kereskedelem@tkv.hu